Nyckelord

Alkohol

  • majasvensson
  • Trådskapare

majasvensson skapade ämnet Alkohol

hej! jag är ny med alkohol och undrar hur man ska gå till väga när man ska dricka.
ska man alltid ta insulin till alkohol?
hur undviker man svängningarna när man får i sig alkohol i blodet?
när jag väl har druckit så har jag inte vågat ta insulin, eftersom blodsockret först stiger och sedan sjunker, men det sjunker inte tillräckligt. Vad göt jag då för fel? Och kan jag undvika det höga blodsockret?
det kanske beror på vad det är jag dricker, men vilken typ av alkohol passar bäst för en person med diabetes?
#1

Välkommen! Logga in eller Skapa ett konto för att svara på ämnet.

  • Inlägg: 14

kerra svarade på ämnet Alkohol

Hej!

Jag är inte någon expert på alkohol och diabetes, så jag citerar Ragnar Hanås som skriver så här i sin bok "Typ 1 diabetes hos barn, ungdomar och unga vuxna": "Alkohol hämmar leverns förmåga att bilda nytt socker genom att den blir upptagen med att bryta ner alkoholen. Levern kan fortfarande frisätta socker från glykogenförrådet men när det är slut får man ett lågt blodsocker. Koncentrationen av kortison och tillväxthormon i blodet minskar efter alkoholintag. Bägge hormonerna har en blodsockerhöjande effekt som sätter in först efter 3-4 timmar vilket bidrar till risken för känningar flera timmar efter att du druckit alkohol. Även leverns förmåga att bilda fria fettsyror minskas. Dessa faktorer samverkar till en klart ökad risk för lågt blodsocker om man har druckit alkohol." Vidare står det läsa att det tar lång tid att bryta ner alkoholen. Levern förbränner ca 0,1 g ren alkohol/kg kroppsvikt och timme. Det innebär att det kan ta väldigt många timmar innan all alkohol förbränts. Risken för lågt blodsocker kvarstår alltså långt efter det att man druckit. Detta gör att det är viktigt att det finns tillgång på kolhydrater när man har druckit, ät alltså något kolhydratinnehållande innan du lägger dig. Se till att det inte endast är snabba kolhydrater, utan något som höjer blodsockret under längre tid. Dricker du alkohol blandat med socker (t ex cider) får du en snabb blodsockerhöjning som dock inte kvarstår så länge. Om du har druckit för mycket är det extra viktigt att du äter något innan du lägger dig. Chips kan vara ett tips som inte höjer ditt blodsocker så snabbt. Tänk också på att sätta klockan för att kolla blodsockret på morgonen (eller be någon göra det om den möjligheten finns).
Så här skriver diabetesförbundet om alkohol: www.diabetes.se/diabetes/leva/mat-recept/alkohol/
och så här står det på diabeticdesigneds hemsida: diabeticdesigned.se/diabetes-och-alkohol-i-verkligheten/
Finns det någon därute som har mer erfarenhet att dela med sig av?

Kerstin Ramfelt
Dietist

Kerstin Ramfelt
Leg. Dietist
Dietistmottagningen
Länssjukhuset Ryhov
Jönköping
#2

Välkommen! Logga in eller Skapa ett konto för att svara på ämnet.

  • Inlägg: 136

sam svarade på ämnet Alkohol

Hej Maja!
Bra fråga, det finns väldigt många olika drycker med alkohol.

Många vuxna kan välja att dricka alkohol då och då utan att det leder till några problem. Men man kan också dricka alkohol på sätt som leder till allvarliga problem, och med alkohol i kroppen kan saker hända som man inte alls vill ska hända. Läs på UMO.se om vad som händer när man dricker

Så det är bra att vänta med alkohol. För att skydda den som är ung finns det åldersgränser för när man får köpa alkohol: 18 år för att handla på krogen och 20 år för att handla på Systembolaget. Det är förbjudet att skaffa alkohol till någon som inte får köpa.

Ungefär hälften av alla som går i nian har aldrig prövat alkohol, och många väljer att aldrig dricka. Ju äldre man är när man dricker första gången, desto mindre är risken för att det leder till problem. Och det är förstås bättre att dricka lite än att dricka sig full. Så är det för alla, med eller utan diabetes typ 1.

Och om man ändå vill dricka?
Kolla råd om alkohol på Diabit!

Jag tror att många med diabetes typ 1 kommer fram till att det fungerar bäst med
1) så svag alkoholstyrka som möjligt och
2) så liten mängd som möjligt.

För när man får i sig mindre mängder alkohol brukar alkoholens påverkan på blodsockret bli mindre, jämfört med tillfällen med mer alkohol som då orsakar större påverkan. Simple as that:)

Till sist några idéer för festliga sammanhang...
  • Välja alkoholfritt alternativ vid drinkar, shots etc (undviker starksprit)
  • "Smakdricka" vinet: man smakar och smuttar lite i taget, kan vara med och skåla men tömmer aldrig glaset, och säger vänligt "nej tack" till påfyllning (håller mängden liten). Dricker istället mer vatten, från glaset bredvid vinglaset. Många gillar när ett gott vatten står på bordet, och att fylla på vatten till bordsgrannar brukar uppskattas.
  • Välja öl med lägre alkoholhalt (lägre styrka), välja mindre storlek på glaset eller flaskan (mindre mängd)
  • När det bjuds bubbel, bål etc ber man om det alkoholfria alternativet som ändå brukar finnas

Ni med diabetes typ 1, hur gör ni?

Sam Nordfeldt
Överläkare, specialist i Barnmedicin och i Barn- och ungdomspsykiatri
BUP, Akademiska sjukhuset, Uppsala.
#3

Välkommen! Logga in eller Skapa ett konto för att svara på ämnet.

Moderatorer: samYaHilwehniljo