Nyckelord

Elev med diabetes

  • bettan78
  • Trådskapare

bettan78 skapade ämnet Elev med diabetes

Jag är lärare på en stor skola och har denna termin fått en elev med diabetes typ 1. Hen har en egen elevassistent som jobbat med eleven i ett år. Föräldrarna är väldigt noga med att hen inte ska känna sig utanför vilket är väldigt bra, men nu har det uppkommit en situation som jag inte vet hur jag ska hantera. Vi har fått nytt schema och ska äta 10,40 varje dag, föräldrarna menar att detta inte går utan kräver att hon ska äta 11.30 för annars stämmer det inte överens med hens frukosttider. Då skolan är stor så kan inte klassen få ändrad mattid, utan rektorn menar att då får eleven och assistenten gå och äta själva under lektionstid, detta resulterar då i att eleven varje dag missar lektioner och att hon behandlas olika vilket föräldrarna inte vill. Jag känner mig låst och vet inte hur jag ska göra. Jag trodde att man kunde ställa in insulinet så att hen kan äta 10,40 med resten av klassen, fungerar det inte så?
#1

Välkommen! Logga in eller Skapa ett konto för att svara på ämnet.

  • Inlägg: 136

sam svarade på ämnet Elev med diabetes

Hej!
Man kan förstå föräldrarnas första reaktion. Det kan allmänt sett komplicera om lunchtider skulle vara mycket olika, men dessbättre är det oftast möjligt att lösa :)

Frågan är lite hur man tillsammans löser nya situationer på ett tryggt sätt. Ofta kan det hjälpa att tillsammans med diabetessköterska och föräldrar fundera över vad som är möjligt att pröva. Man kan föreslå föräldern att man tar ett telefonmöte eller träff!

Man behöver utgå från föräldrarnas erfarenhet och kunskap om hur behandlingen ser ut för just den eleven. Diabetesteamet kan tillföra sin erfarenhet från liknande situationer med andra barn. Kanske hitta en något anpassad behandling för just den veckodagen.

Man kan, till exempel, behöva ta reda på...
Äter barnet oftast lika stora lunchportioner ändå, eller lite mindre dessa dagar? Behöver mellanmål på em förstärkas? Hur behöver insulindoserna anpassas till det som möjligen blir annorlunda?

Hoppas ni kan hjälpas åt att fundera. En bonus efter att ha jobbat fram en anpassad lösning kan vara att man oftast vinner ny erfarenhet, och i längden känner sig friare inför olika utmaningar som kan dyka upp efterhand i barnets liv.

Var det här svar på din fråga?

Hur har andra gjort i liknande situationer?

Sam Nordfeldt
Överläkare, specialist i Barnmedicin och i Barn- och ungdomspsykiatri
BUP, Akademiska sjukhuset, Uppsala.
#2

Välkommen! Logga in eller Skapa ett konto för att svara på ämnet.

Moderatorer: samYaHilwehniljo