Kolhydrater

Kolhydraterna är det som kroppen i första hand använder som bränsle.  Kolhydrater bör vara största delen av vårt energiintag. De viktigaste kolhydraterna i maten kallas för

  • sockerarter: vanligt socker (sackaros), fruktsocker (fruktos), mjölksocker (laktos), druvsocker (glukos) och maltsocker (maltos).
  • stärkelse, som finns till exempel i pasta, ris, potatis och bröd. I kroppen bryts stärkelse ned till druvsocker (glukos). Stärkelserika livsmedel höjer blodsockret olika snabbt.
  • kostfiber

Dietisten tipsar

Skrivet av: Kerstin Ramfelt, dietist, Barnklin, Ryhov Jönköping
Granskat senast av: Britt-Marie Holmqvist, barnläk, Barn- och ungdomssjukhuset, US Linköping, Rosita Ilvered, sjuksköt, Barnklin, Ryhov Jönköping, Karin Lindau, dietist, ALB, Karolinska sjukhuset, Stockholm

Senast uppdaterad torsdag, 25 oktober 2018

Skriv ut

Comments (0)

Inga kommentarer


Lämna feedback

  1. Lämna synpunkter på artikeln till redaktionen
Attachments (0 / 3)
COM_KOMENTO_SHARE_LOCATION