Kolhydrater

Kolhydraterna är det som kroppen i första hand använder som bränsle.  Kolhydrater bör vara största delen av vårt energiintag. De viktigaste kolhydraterna i maten kallas för

  • sockerarter: vanligt socker (sackaros), fruktsocker (fruktos), mjölksocker (laktos), druvsocker (glukos) och maltsocker (maltos).
  • stärkelse, som finns till exempel i pasta, ris, potatis och bröd. I kroppen bryts stärkelse ned till druvsocker. Stärkelserika livsmedel höjer blodsockret olika snabbt.
  • kostfiber


Dietisten tipsar😊

Skrivet av: Kerstin Ramfelt, dietist, Barnklin, Ryhov Jönköping
Granskat senast av: Göran Lundström, barnläk, Barnklin, Länssjukhuset i Kalmar, Emma Hägglund, sjuksköt, Barnklin, Ryhov Jönköping, Hanna Eriksson, sjuksköt, Helena Källsholm, dietist, Barnklin, Vrinnevisjukhuset Norrköping

Senast uppdaterad onsdag, 05 april 2017