Långsamt och snabbt

Hur snabbt blodsockret stiger påverkas av vilka livsmedel man äter, hur mycket man äter av dem och hur hela måltiden ser ut. Det är viktigare att fokusera på hela måltiden än på enskilda livsmedel.

Långsamma och snabba livsmedel
Ett långsamt livsmedel höjer blodsockret långsammare än ett snabbt livsmedel. Det gör att blodsockerkurvan blir jämnare och man blir inte hungrig lika fort. Det är en fördel som man kan använda genom att ofta välja livsmedel som är långsamma. Exempel på dessa är pasta, ris, baljväxter, bröd med hela korn etc. Organiska syror som t ex vinäger eller bröd bakat på rågmjöl eller surdeg kan också göra att blodsockerhöjningen blir långsammare.

Livsmedel som saft, juice och godis innehåller i stort sett bara kolhydrater i form av sockerarter som höjer blodsockret snabbt. Stärkelseinnehållande livsmedel som bröd, pasta och gryn kan vara både snabba och långsamma beroende på fibrer, sockerarter och struktur. Ett vitt bröd är till exempel snabbare än ett grovt bröd med hela korn.

Att ett livsmedel är snabbt behöver inte betyda att det är dåligt. Ibland kan det vara en fördel att välja ett snabbt livsmedel, som efter träning eller vid lågt blodsocker.

Glykemiskt index (GI) kallas ett sätt att klassa enskilda livsmedel utifrån hur de påverkar blodsockret. Ett livsmedel jämförs då med det blodsockersvar som vitt bröd eller glukos ger. Värdena baseras på innehåll av samma mängd blodsockerhöjande kolhydrater, men tar inte hänsyn till portionens storlek. Man har också infört begreppet glykemisk profil som mer tar hänsyn till hur mycket svängningar i blodsockret ett livsmedel ger. Ett livsmedel med högt glykemiskt index höjer blodsockret snabbare än ett med lågt.


Skrivet av: Kerstin Ramfelt, dietist, Barnklin, Ryhov Jönköping
Granskat senast av: Göran Lundström, barnläk, Barnklin, Länssjukhuset i Kalmar, Emma Hägglund, sjuksköt, Barnklin, Ryhov Jönköping, Hanna Eriksson, sjuksköt, Helena Källsholm, dietist, Barnklin, Vrinnevisjukhuset Norrköping

Senast uppdaterad onsdag, 05 april 2017