Kvot + 500-regel + 100-regel
Dosräknare

Välkommen till Diabit!

Här hittar du information om diabetes typ 1 hos barn och unga, 
från specialiserad vårdpersonal, unga med typ 1 och närstående.

Diabit upphör 31 mars 2019 - läs mer...
 

barn unga diabetes typ 1 berätta visa insulin öppet

Kompisarna behöver också lära om diabetes typ 1
Kompisarna finns kvar när man fått diabetes, men i början är man kanske tveksam till att sova borta, eller kanske kompisfamiljerna blir osäkra. Det är bra att vara öppen med sin diabetes typ 1 och dela det man lärt sig med andra, så de förstår hur de ska göra till exempel vid lågt blodsocker.

Spontant kan man känna olika
Ska man vara öppen och visa kompisar, klasskamrater eller idrottsklubben att man har diabetes typ 1, visa när man tar blodsocker, ger insulin osv? Eller ska man försöka sköta det helt själv, lite diskret? Barn och ungdomar känner spontant lite olika.

Bra att vara öppen med sjukdomen
Att berätta och visa öppet har många fördelar. Man kan lättare få hjälp om något händer, till exempel en svår känning. Kompisarna förstår bättre behovet av planering inför spontana aktiviteter. 

Prata ihop er
Ibland kan en riktigt kär vän vara ett viktigt stöd och hjälpa en se till att behandlingen fungerar bra. Men liksom i relation till föräldrar kan den som har diabetes vilja vara självständig. Alltför mycket intresse från ens nära och kära kan bli irriterande och leda till konflikter. Det är oftast bra att berätta hur det känns, och prata ihop er om hur ni vill att det ska vara och hur ni går vidare.


Skrivet av: Sam Nordfeldt, barnläk, BUP, Akademiska sjukhuset, Uppsala 
Granskat senast av: Helena Källsholm, dietist, Barnklin, Vrinnevisjukhuset, Norrköping; Lena Hanberger, sjuksköt, Caroline Törnqvist, dietist, Barn- och ungdomssjukhuset, US Linköping

Comments (0)

Inga kommentarer


Lämna feedback

  1. Lämna synpunkter på artikeln till redaktionen
Attachments (0 / 3)
COM_KOMENTO_SHARE_LOCATION