Hjälpmedel Linköping

Exempel på vanliga hjälpmedel är blodsockerstickor, urinstickor, Insuflon, I-port, injektionsnålar, blodsockermätare, insulinpenna och insulinpump. Hos diabetessköterskan kan du alltid få personliga råd om de olika hjälpmedel som finns att tillgå hos oss. Fråga gärna diabetessköterskan om hjälpmedel och nyheter.

De flesta hjälpmedel skrivs ut av diabetessköterskan eller läkaren på mottagningen på ett s.k. hjälpmedelskort. Det lämnas sedan in på ett apotek som lämnar ut hjälpmedlen. Man betalar ingenting för dessa. 

Rutinerna är lite annorlunda för insulinpump och kontinuerlig glukosmätare (CGM och FGM). För att beställa sensorer till CGM och FGM kontaktar ni diabetessköterskorna varje gång. När ni behöver tillbehör till pump, skickar diabetessköterskorna en beställing direkt till företaget som i sin tur skickar hem varorna till er. Första uttaget kommer automatiskt och därefter beställer ni själva från företaget (4 uttag/år). Efter fjärde uttaget måste ni meddela sköterskorna. En "lathund" för hur det går till delas ut på mottagningen.

Blodsockermätare
Blodsockermätare lämnas kostnadsfritt ut på barnmottagningen.

Region Östergötland rekommenderar utvalda blodsockermätare och blodteststickor där avtal finns med leverantörer. Produkterna är utvalda för att passa olika behov: olika åldrar, lösa stickor/stickor som sitter i apparaten, mätare för ketoner etc.

Följande mätare/stickor rekommenderas hos oss i Linköping:

Landsting

Företag Mätare

Blodmängd µl

Mätområde mmol/l

Tid
sek

Batteri

Grupp 2 Avancerade mätare   

Östergötland

Abbott
Freestyle Lite

0,3

1,1-27,8

4

1 st litium CR 2032

           

Östergötland

Ascensia
Contour Next

0,6

0,6-33,3

5

1 st litium CR 2032

           

Östergötland

Ascensia
Contour Next USB

0,6

1,1-33,3

 5

Uppladdningsbart

Grupp 3 Kassettmätare   

Östergötland

Roche
Accu-Chek Mobile

0,3

0,6-33,3

8

2 st AAA 1,5V

Grupp 4 Mätare med Ketonfunktion   

Östergötland

Abbott
Freestyle Precision Neo

Glukossticka 0,6
Ketonsticka 1,5

Glukossticka 1,1 - 27,8
Ketonsticka 0,0 – 8,0

Glukossticka 5
Ketonsticka 10

1 st litium 3V CR 2032


Hållbarheten anges på förpackningen. Utgångsdatum gäller oöppnad såväl som öppnad förpackning.
Ingen av blodsockerstickorna kräver kodning.

Man kan också mäta blodsockret kontinuerligt över flera dygn med en glukossensor (CGM eller FGM).


Insulinpennor
Det finns flera företag som tillverkar insulinpennor. Vissa insulinsorter passar till vissa pennor. Information om de olika pennorna kan eventuellt finnas på tillverkarens hemsida eller apoteket. Några vanliga pennor är

Novopen 5, NovoPen Echo - för Novorapid, Actrapid, Levemir, Insulatard och Tresiba från Novo Nordisk

Humapen Luxura, Humapen Luxura HD, Humapen Memoir, Humalog Savvio - för Humalog, Humalog Mix, Humulin Regular och Humulin NPH från Lilly

Clikstar, Junior Star - för Lantus och Apidra från Sanofi


Insulinpumpar
Insulinpump med tillbehör är hjälpmedel utan kostnad för patienter. De beställs från respektive företag efter att diabetessköterskan gjort en aktivering.

Det finns flera olika sorters insulinpumpar från flera olika företag. Vi begränsar oss till några modeller för att kunna vara uppdaterade vad gäller användning och funktioner.

På Barn-och ungdomssjukhuset i Linköping använder vi pumpar från Roche (Accu-Chek Combo, Accu-Chek Insight), Medtronic Minimed (Paradigm Veo, Minimed 640G), Rubin Medical (Animas Vibe), Ypsomed (Mylife Omnipod)

För mer information och beskrivning av pumparna se:

Roche

Medtronic

Rubin Medical

Ypsomed


Börja använda insulinpump

Både den som ska använda pumpen och föräldrarna behöver utbildning vid ett par tillfällen om hur pumpen fungerar och hur man agerar i olika situationer. Alla insulinpumpanvändare bör ha den typ av blodsockermätare som också kan mäta ketoner i blod.

Hos oss i Linköping startas oftast pumpbehandlingen på mottagningen. Man har tätare kontakt med oss vid uppstarten och kommer på ett uppföljande besök efter ca 1 månad.

Om barnet är i förskoleåldern startar vi ofta med insulinpump och kontinuerlig glukosmätning ganska snart efter sjukdomsdebuten.


Ansvarig för sidans innehåll:
Ann-Marie Sandström, sjuksköt, Barnklin, US Linköping